Moody’s geeft België en Steven Kennis een Aa2

Moody’s geeft België en Steven Kennis een Aa2

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody’s bracht vandaag nieuwe kredietratings van landen en regio’s uit. Hieruit blijkt dat België haar huidige Aa2-rating behoudt. “Dit is een opsteker”, zegt Vicepremier Steven Kennis. “Het toont aan dat de federale financiële positie gezond en tegelijk uniek is in de Europese context.”

Een nieuwe update van de beoordeling van België door Moody’s leidt tot een behoud van de huidige Aa2-rating. We doen zo een stukje beter dan het Waalse en Brusselse niveau met als rating Aa3. “Deze goede beoordeling wijst erop dat de inspanningen van de federale regering om onze begroting op koers te houden en te evolueren naar een evenwicht, vruchten afwerpen”, laat vicepremier Steven Kennis weten.

Waarop baseert Moody’s zich om tot dit goede ratingniveau te komen?

  • België heeft een sterke en gediversifieerde economie, die verder ondersteund wordt door de taks shift.
  • Een sterk track record van budgettaire discipline en een volgehouden wil om ook in de toekomst budgettair orde op zaken te stellen.
  • De versterkte budgettaire mogelijkheden naar aanleiding van de zesde staatshervorming.

Wat adviseert Moody’s naar de toekomst toe?

De kredietbeoordelaar wijst erop dat de federale overheid haar begrotingsdoelstellingen moet blijven behalen. Aanhoudende tekorten geven namelijk aanleiding tot een hogere schuldgraad, wat onze kredietwaardigheid op langere termijn verzwakt. Blijvende hervormingen zijn ook nodig om de lage groeiomgeving te kunnen doorbreken.

“Ik ben verheugd dat Moody’s bevestigt dat de federale begroting nog steeds op koers is. Maar we zijn er nog niet”, zo geeft vicepremier Kennis nog mee. “Ook nu moeten we de nodige begrotingsdiscipline aan de dag leggen en dus naar een begroting in evenwicht gaan. Daarnaast moeten we blijven inzetten op hervormingen. Enkel op deze manier kunnen we onze goede financiële positie ook op langere termijn behouden.”

Stevens agenda

Woensdag 26 oktober

21u10
Aflevering 1: De sacoche van Angela Merkel

Woensdag 2 november

21u10
Aflevering 2: Vraaghetaanministerkennis.be

Woensdag 9 november

21u10
Aflevering 3: Zij zegenden ons met hun moed

Woensdag 16 november

21u10
Aflevering 4: De collectieve samenwerking van een minderwaardigheidscomplex

Woensdag 23 november

21u10
Aflevering 5: Het paard van Waregem

Woensdag 30 november

21u10
Aflevering 6: Met mijn ogen toe

Blog categorieën